Czerwona herbata znana jest na całym świecie już od bardzo dawna, a jej bogaty smak doceniany jest nawet przez najbardziej wymagających smakoszy. Najbardziej popularną odmianą czerwonej herbaty jest Pu-erh, jest to herbata pół fermentowana, tzn. liście poddaje się lekkiej fermentacji do momentu, aż końce przyjmą czerwony kolor.
Można w niej wyczuć przyjemny, korzenny smak, z kolei zapach jest dosyć specyficzny. Czerwoną herbatę produkuje się głównie w południowo- wschodnich Chinach i na Tajwanie. Pierwszym etapem produkcji herbaty jest zebranie starannie wyselekcjonowanych liści krzewów Camellia sinensis i Camellia assamica, rosnących na żyznych glebach i wilgotnych glebach. Po zbiorach liście poddaje się krótkotrwałej fermentacji tak, by przybrały czerwone zabarwienie. Podczas tego procesu wytwarza się korzenny, a zarazem ziemisty smak i zapach. W dalszej kolejności susz jest moczony i leżakuje od 3 do 60 lat.
Czerwony napar pije się ze względów nie tylko smakowych, ale także zdrowotnych. Jest bogactwem wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Bardzo długi czas leżakowania suszu powoduje, że sporządzony z niego napar wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Czerwona herbata najbardziej znana jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że krótko fermentuje, to zachowuje się w niej więcej enzymów i polifenoli, a to właśnie dzięki im zawdzięcza właściwości odchudzające. Polifenole regulują wydzielanie żółci, a także ułatwiają trawienie, przyspieszając przemianę materii.
Prawdą jest także to, że czerwona herbata obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera mnóstwo mikroelementów, w tym wapnia, fluoru, manganu, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą. W jej składzie znajduje się także kofeina, dzięki niej herbata wykazuje działanie pobudzające. Zawartość kofeiny w czerwonej herbacie ma odmienne działanie niż w przypadku kofeiny z kawy, bowiem związek ten po wypiciu kawy wchłaniany jest już w żołądku, a wtedy działa szybko.
W przypadku czerwonej herbaty kofeina wchłaniania jest dopiero w jelitach, przez co później przedostaje się do krwiobiegu, a więc na jej działanie trzeba poczekać. Czerwona herbata może być także świetną tarczą do obrony przed wirusami i różnego rodzaju bakteriami. To wszystko zawdzięcza obecności wielu składników polifenolowych, które skutecznie pomagają w walce z infekcjami.
Picie herbaty zarówno przeciwdziała infekcjom, ale także zwalcza już te istniejące. Herbata Cosmai to zdecydowanie najlepsza propozycja dla prawdziwych koneserów czerwonej herbaty. Jeśli chcemy, aby herbata uwolniła pełnię swojego smaku to należy wiedzieć jak ją zaparzać. Najlepsza do zaparzania będzie herbata w torebkach, ponieważ jej liście są posiekane, a wtedy mogą przechodzić przez dziury w sitkach, w efekcie czego całe bogactwo smaku uwalnia się do wrzątku. Zaparzanie powinno odbywać się w temperaturze 95 stopni przez 4-5 minut. Stosując się do powyższej wskazówki uzyskamy czerwony napar o prawdziwej głębi smaku i ciekawym aromacie.