Stylowy Blog
  • Poradniki
    • Turystyka i Podróże
    • Budownictwo i Wnętrza
    • Technologie
    • Zdrowie i Uroda
  • Informacje
    • O blogu
    • Kontakt

Kategorie

  • Aktualności
  • Budownictwo i Wnętrza
  • Finanse
  • Najpopularniejsze
  • Technologie
  • Turystyka i Podróże
  • Zdrowie i Uroda
Stylowy Blog
  • Poradniki
    • Turystyka i Podróże
    • Budownictwo i Wnętrza
    • Technologie
    • Zdrowie i Uroda
  • Informacje
    • O blogu
    • Kontakt

Jak parzyć czerwoną herbatę?

parzenie czerwonej herbaty dzbanek

Czerwona herbata znana jest na całym świecie już od bardzo dawna, a jej bogaty smak doceniany jest nawet przez najbardziej wymagających smakoszy. Najbardziej popularną odmianą czerwonej herbaty jest Pu-erh, jest to herbata pół fermentowana, tzn. liście poddaje się lekkiej fermentacji do momentu, aż końce przyjmą czerwony kolor.

Można w niej wyczuć przyjemny, korzenny smak, z kolei zapach jest dosyć specyficzny. Czerwoną herbatę produkuje się głównie w południowo- wschodnich Chinach i na Tajwanie. Pierwszym etapem produkcji herbaty jest zebranie starannie wyselekcjonowanych liści krzewów Camellia sinensis i Camellia assamica, rosnących na żyznych glebach i wilgotnych glebach. Po zbiorach liście poddaje się krótkotrwałej fermentacji tak, by przybrały czerwone zabarwienie. Podczas tego procesu wytwarza się korzenny, a zarazem ziemisty smak i zapach. W dalszej kolejności susz jest moczony i leżakuje od 3 do 60 lat.

Czerwony napar pije się ze względów nie tylko smakowych, ale także zdrowotnych. Jest bogactwem wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Bardzo długi czas leżakowania suszu powoduje, że sporządzony z niego  napar wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Czerwona herbata najbardziej znana jest ze swoich  właściwości odchudzających. Dzięki temu, że krótko fermentuje, to zachowuje się w niej więcej enzymów i polifenoli, a to właśnie dzięki im zawdzięcza właściwości odchudzające. Polifenole regulują wydzielanie żółci, a także ułatwiają trawienie, przyspieszając przemianę materii.

w ręku filiżana pysznej czerwonej hebraty

Prawdą jest także to, że czerwona herbata obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera mnóstwo mikroelementów, w tym wapnia, fluoru, manganu, dzięki czemu chroni zęby przed próchnicą. W jej składzie znajduje się także kofeina, dzięki niej herbata wykazuje działanie pobudzające. Zawartość kofeiny w czerwonej herbacie ma odmienne działanie niż w przypadku kofeiny z kawy, bowiem związek ten po  wypiciu kawy wchłaniany jest już w żołądku, a wtedy działa szybko.

W przypadku czerwonej herbaty kofeina wchłaniania jest dopiero w jelitach, przez co później przedostaje się do krwiobiegu, a więc na jej działanie trzeba poczekać. Czerwona herbata może być także świetną tarczą do obrony przed wirusami i różnego rodzaju bakteriami. To wszystko zawdzięcza obecności wielu składników polifenolowych, które skutecznie pomagają w walce z infekcjami.

Picie herbaty zarówno przeciwdziała infekcjom, ale także zwalcza już te istniejące. Herbata Cosmai to zdecydowanie najlepsza propozycja dla prawdziwych koneserów czerwonej herbaty. Jeśli chcemy, aby herbata uwolniła pełnię swojego smaku to należy wiedzieć jak ją zaparzać. Najlepsza do zaparzania będzie herbata w torebkach, ponieważ jej liście są posiekane, a wtedy mogą przechodzić przez dziury w sitkach, w efekcie czego całe bogactwo smaku uwalnia się do wrzątku. Zaparzanie powinno odbywać się w temperaturze 95 stopni  przez 4-5 minut. Stosując się do powyższej wskazówki uzyskamy czerwony napar o prawdziwej głębi smaku i ciekawym aromacie.

Podobne wpisy

buty na wysokim obcasie

Jak chodzić na szpilkach – kilka wskazówek

psychotherapy sessi

O wyborze metody psychoterapii

Jak zwiększyć objętość włosów

długie piękne włosy

Jak dopasować kolor włosów do typu urody

Najpopularniejsze

  • Przekaż 1% podatku dla podopiecznego fundacji Avalon

    Przekaż 1% podatku dla podopiecznego fundacji Avalon

    16 godzin temu
  • Jak wybrać dobre biuro rachunkowe – poradnik część 1

    Jak wybrać dobre biuro rachunkowe – poradnik część 1

    2 miesiące temu
  • Roleta prowansalska – styl prowansalski w domu

    Roleta prowansalska – styl prowansalski w domu

    3 miesiące temu
  • Najlepsze laptopy dla pierwszoklasisty

    Najlepsze laptopy dla pierwszoklasisty

    6 miesięcy temu
  • Jak chodzić na szpilkach – kilka wskazówek

    Jak chodzić na szpilkach – kilka wskazówek

    7 miesięcy temu

Najnowsze

  • Przekaż 1% podatku dla podopiecznego fundacji Avalon
  • Jak wybrać dobre biuro rachunkowe – poradnik część 1
  • Roleta prowansalska – styl prowansalski w domu
  • Najlepsze laptopy dla pierwszoklasisty
  • Jak chodzić na szpilkach – kilka wskazówek

Menu

  • Aktualności 1
  • Budownictwo i Wnętrza 5
  • Finanse 1
  • Najpopularniejsze 2
  • Technologie 3
  • Turystyka i Podróże 2
  • Zdrowie i Uroda 6

Skomentowane

  • Adam o Gadżet dla seniorów – system zarządzający lekarstwami
  • Finka o O wyborze metody psychoterapii
  • Maciek o O wyborze metody psychoterapii

© 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone | Nasza strona używa plików cookies do prawidłowego wyświetlania zawartości strony oraz dostarczania dodatkowej funkcjonalności.